POD MESTOM CELJE

se skriva še eno mesto. Reče se mu Celeia. V knežjem dvoru Pokrajinskega muzeja te stopnice popeljejo v povsem drug svet. Svet, ki ti ga lahko približa izurjena beseda muzejskega  vodnika ali pa se prepustiš lastni domišljiji in te že ena sama prebrana beseda (lapidarij) lahko odpelje kilometre iz prave smeri (še dobro, da smo vajene neznanega in, da obstaja wi-fi). No ja, vsaj ni bilo nobenega strokovnjaka v bližini pred komer bi bilo potrebno skrivati rdečico. Fotogeničnost antičnega mesta nam je odvrnila pozornost od "zapletenih", izrazov povezanih s tistimi davnimi časi in iz nas naredila prave antične turistke. Fotografiranje s postavnimi rimskimi vojščaki, sprehod po trgu, namišljeni nakupi... celo čas je  tekel drugače. A slej, ko prej te pot pripelje nazaj do stopnic, ki te dvignejo v sedanjost in na sončne ulice Celjanov. 
Prepustile smo se sobotnemu vrvežu, ki nas je pripeljal do (zasluženega zajtrka) velike bele kave. Na prijetnem jesenskem soncu smo počakale, da se je dopoldanska živahnost umaknila zgodnjemu poldnevu, ki nas je ponovno povabilo v preteklost. Iz sten so nas pozdravljali nasmejani in zadovoljni obrazi , ki so domišljiji ponovno odprli svojo pot. Da pa le ne bi preveč odtavale, smo svoje zgodbe lahko preverjale na lično oblikovanih vodnikih, ki so nas pričakali ob vstopu v vsako novo obdobje. Pot po celjski zgodovini nas je pripeljala do potovanja okoli sveta, na katero nas je s svojo bogato zgodbo  pospremila  Alma M. Karlin. In če je luč pot do svobode potem bi bilo nespametno zamuditi kako so se skozi zgodovino razvijale njene nosilke. Tako smo sprehod po muzeju zaključile z ogledom  kako so se skozi stoletja razvijale svetilke. In ponovno (prijetno) presenečene nad tem kar ponujajo obiskovalcu slovenski muzeji smo zapustile debele zidove za katerimi se skrivajo skrivnosti preteklosti.
Skozi okno avtomobila, na poti do nove zgodbe pa so se začele vrteti slike današnjega Celja. In tako kot se je skrila pot do celjskih grofov, so se tudi meni skrile besede za novo zgodbo ;)

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

V dolino Tamar v spremstvu zvezd in lune

Nedeljski izlet za nedeljske zaspance

Camino del Norte 100&1 zgodba / Colombres – Llanes