DŽENITA




Dženita je še en produkt doma pozabljenega kontrol frika. Sicer je res, da bi ga  wi-fi lahko ob vsakem trenutku potegnil iz pozabe, a tokrat nam je šla na roke tudi lakota. Ko se oglasi ta gospa, ni časa za branje ocen na tripadvisor-ju
Gospa lakota in naše zaupanje, sta tako bila postavljena v roke našega gostitelja.
Če je zaradi naglice ostal doma kontrol frik,  je skeptik imel nekoliko več sreče in se mu je nekako uspelo pretihotapiti do Sarajeva.
Saj veste ti grozni dogovori med lokalci, ko imajo zmenjeno, da si pošiljajo goste...
Skoraj nemogoče, da bi te zares poslali nekam kamor zahajajo tudi sami. Sploh, če te pošljejo v restavracijo na Baščaršiji.

In tako so ena vegetarijanka in dve, ki jesta vse in bi v tistem trenutku tudi lahko pojedli vse, vstopile v zakajeno restavracijo, malo odmaknjeno z glavne promenadne ulice.
Iza oblaka cigaretnega dima so jih pozdravljali nasmejani in zadovoljni obrazi domačinov. Čisto tam v kotu, pri vitrini z mesom, pa je svoje goste čakala še zadnja prosta miza.


Ko pride vegetarijanec v Sarajevo, ni kakšnih strašnih ugibanj kaj bo jedel. Se pa stvari lahko nekoliko zapletejo za mesojedce.

Na našo srečo je, tokrat na prav simpatičen način, vzel vajeti v svoje roke gospod natakar. Pri pijači nam je pustil s svobodno voljo, očitno mu je bil izbor všeč ali pa se mu je morda zdel tako nenavaden, da ni oporekal.
Pri hrani pa se ni pustil motiti in zato so mu bile nadvse hvaležne zlasti naše brbončice. Imel je odličen posluh za naš okus, postregel nam je z izvirno kombinacijo jedi, kot so: jest ne vem kaj bi, jest bi pa mogoče to, jest bi pa tole, če bi vedela kaj to je... Imel pa je tudi nadvse izoblikovan občutek za dostojanstvo. Velikost postreženih porcij je dopuščala prazne krožnike in sladico za konec.
Ko smo se vrnile domov sem iskala Dženitin naslov. Našla sem ga na tripadvisor-ju. Izkazalo se je, da je zelo dobro ocenjena. Kljub temu se prvo mnenje (gosta), ki sem ga prebrala, ni ravno skladalo z njo, še dlje stran pa je bilo od naše izkušnje.

Vesela sem, da tega nismo brale pred njenim obiskom, verjetno bi nasedle temu zapisu popolnega tujca. In Dženita tako nikoli ne bi dobila prilike postati naša sladica na koncu slehernega dne preživetega v Sarajevu.





Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

V dolino Tamar v spremstvu zvezd in lune

Nedeljski izlet za nedeljske zaspance

Camino del Norte 100&1 zgodba / Colombres – Llanes