Nega nikaj
Nove punčule. |
Morda je
čas, da se odpravite v kraje kjer sta doma ravnica in jezik, ki ga s
časoma celo začenjaš razumeti (malo). Za začetek razumeš sem in tja kakšno
besedo potem pa si počasi že začneš domišljati, da veš celo za kaj se gre...
Potem pa punčule kar naenkrat postanejo moškega spola in lekcija se lahko začne
od začetka. In tako se je na trenutke zgodilo, da sem (še) največ razumela
sedemnajst mesečno deklico ;-)
Oder večernega orkestra. |
... tam so
doma tudi, meni, najlepši gozdovi. Pa niso samo lepi so tudi polni presenečenj.
Ko zapreš oči, se naenkrat znajdeš v mravljišču prijetnih glasov. Tu se oglaša
ona, tam se oglaša on in zgodba se ponavlja tja do poznega večera, ko ju
preglasi glasno preigravanje žabjega orkestra in uglašenega, travniškega zbora
murnov.
Grad Grad |
se lahko
odpelješ na Goričko. In, če si te sreče, da se naokoli izgubljaš
v družbi nekoga, ki pozna male skrivnosti potem prideš do Bogojine
in že od daleč vidiš prst, ki usmerja proti nebu, gori v nebesa. In, če
nehaš slediti prstu in se preusmeriš na cestne oznake Grad prideš do Gradu Grad in njegovih 365 soban in zgodbami iz
preteklosti.
Stara kovaška delavnica na Gradu Grad. |
Presenetilo me je,
da se je
žganjekuha na Slovenskem razširila šele v prvi polovici 19. stoletja. Nikakor
pa me niso
presenetile
vse domače obrti s katerimi so se včasih ukvarjali v Prekmurju. Tako je ena
najstarejših slovenskih obrti, lončarstvo, dobila svojo vas v Filovcih. Konec 19. stoletja naj bi v tej vasi bilo 90
lončarjev, danes žal... Ni neka velika skrivnost, da na slovenskem domača obrt
izumira, k sreči pa vedno obstajajo izjeme. Tako v vasi Žižki
živi g. Jože, ki skrbi, da kovaška obrt vsaj še nekaj časa ne bo izumrla.
Njegove kovane umetnine vas tako pozdravljajo v domovih po celem Prekmurju,
Sloveniji, Evropi in so dosegle celo daljno Rusijo.
Štrkova župa |
Štrkova župa
v gostilni Lovenjak. Skrivnost ni niti to, da zna
biti ponudba, ki jo slovenski gostilničarji ponujajo v svojih menijih, dokaj
ziheraška. Goveja in gobova juha... Zato me res ni bilo strah, ko sem si
naročila štrkovo juho, misleč, da bom dobila... No, misleč nič. Bila je pač juha
z najbolj nenavadnim imenom. Če so na svojem meniju ponujali gobovo juho.Ali
bi poleg nje, lahko ponudili še kaj bol eksotičnega kot je goveja?
Da bo tradicija živela še naprej. |
"Najboljša Prekmurska gibanica v Ljubljani"
je projekt,
ki poteka že od lanske jeseni. V njeno iskanje je bilo vloženega veliko truda
in se le-ta še veno nadaljuje. In, če sem že bila v Prekmurju, ni bilo druge
kot, da izkoristim znanje moje gostiteljice in ugotovim na lastni koži zakaj jo
je v Ljubljani tako težko najti.
Za začetek je bilo razloženo, da sestavin za gibanico ni potrebno
"ubiti" in lahko pustim pri življenju še kakšno skutino grudico.
Nekaj podobnega je bilo povedanega tudi pri nalaganju plasti.
Z mentorico Karmen do harmonije okusov. |
Gibanica
pomeni gibanje. Okusom, ki jo sestavljajo je potrebno omogočiti, da se gibajo
in tako drug drugemu dopustijo zlitje v popolno harmonijo okusov.
Komentarji
Objavite komentar